Welkom bij Save@work - een campagne voor energiebesparing in overheidskantoren

 • Rapport: evaluatie van de campagne Save@work (samenvatting)
  dinsdag 17 oktober 17 /

  Rapport: evaluatie van de campagne Save@work (samenvatting)

  Op basis van het onderzoeksluik van Save@work realiseerden we dit rapport. Je ontdekt er in eerste plaats de gehanteerde methodolgie en de bijhorende resultaten. Vervolgens beschrijven we de evaluatie die tijdens de campagne werd gehouden en de resultaten. In laatste instantie delen we suggesties voor een betere methodolgie voor gelijkaardige campagnes. 

  Lees meer
 • Europese brochure: één jaar Save@work
  dinsdag 26 september 17 /

  Europese brochure: één jaar Save@work

  Wat is Save@work en wat bracht één jaar campagne voeren op? Je leest het in deze Europese brochure (Engels). 

  Lees meer
 • Europees persbericht: Public Sector employees make fantastic energy savings
  dinsdag 27 juni 17 /

  Europees persbericht: Public Sector employees make fantastic energy savings

  Energy Teams across Europe really can save@work The winning teams managed to save between 10% - 25% of their average yearly energy consumption, making significant impacts on both their carbon emissions and the financial costs of running their buildings. Collectively, the 176 buildings managed to save in excess of 4 million kWh, nearly 1,800 tonnes of CO2 making a cost saving of around half a million euros.

  Lees meer
 • Vlaanderen wint Europese energiebesparingscampagne Save@work
  donderdag 22 juni 17 /

  Vlaanderen wint Europese energiebesparingscampagne Save@work

  Met de Europese campagne Save@work bespaarden 176 energieteams en bijna 17.000 werknemers energie in de overheidsgebouwen waar ze werken. De werknemers deden dit door een jaar lang in te zetten op gedragsverandering. Van de deelnemende gebouwen realiseerde 73% een besparing, samen goed voor 4.841.775 kWh, een daling van 10% ten opzichte van hun gezamenlijk jaarlijks verbruik en een besparing van € 524 530. Vlaanderen wint met het gemeentehuis van Zemst deze Europese campagne, de collega’s slaagden er in om maar liefst 25% te besparen! De tweede plaats is voor het Zweedse gemeentehuis Markaryd zij bespaarden 20% en de derde plaats is voor het Letse gemeentehuis Smiltene, waar ze 19,5% bespaarden.

  Lees meer
 • 2000 werknemers in Vlaams-Brabant besparen samen meer dan 7% energie
  vrijdag 12 mei 17 /

  2000 werknemers in Vlaams-Brabant besparen samen meer dan 7% energie

  De energiecampagne Save@work heeft een totale besparing van meer dan 776 000 kWh opgeleverd. In 21 kantoren in Vlaams-Brabant namen meer dan 2000 werknemers deel. De gemeenten Zemst, Diest en Liedekerke kwamen als winnaars uit de bus: zij winnen naar keuze een duurzaam personeelsbuffet, een teambuilding activiteit of de financiering van extra energiebesparing in het gebouw.

  Lees meer
 • Brochure Save@work
  dinsdag 02 mei 17 /

  Brochure Save@work

  Een jaar campagne voeren in 21 gebouwen van lokale overheden rond energiebesparing, wat leverde dat op? 

  Lees meer
 • Slotevenement Save@work
  dinsdag 02 mei 17 /

  Slotevenement Save@work

  Er werd het afgelopen jaar heel wat energie gewonnen. Dat verdient een feestje!  We heten alle energieteamleden én de betrokken bestuurders welkom op 15 mei om 13u45 in het Provinciehuis in Leuven.

  Lees meer
 • Klimaatfilm Asse
  vrijdag 17 maart 17 /

  Klimaatfilm Asse

  Het bestuur van Asse ging in zee met Ring TV om zijn klimaatacties in een filmpje bekend te maken bij het grote publiek. Je vindt het flimpje hier. Ga naar 1'22'' om ook het energieteam te ontmoeten. 

  Lees meer
 • Liftarme week in Stadskantoor Leuven
  dinsdag 28 februari 17 /

  Liftarme week in Stadskantoor Leuven

  Een trapreceptie, muzikanten in of aan de trappenhallen, pinguïns aan de liften die je vriendelijk naar de trappenhal leiden, een stappenclash ... Tijdens de liftarme week werd alles op alles gezet om het personeel in het stadskantoor de trap op te krijgen. Hier enkele impressies van een geslaagde liftarme week! Samen houden we het poolijs cool!

  Lees meer
 • Neem een keertje de trap: resultaten Provinciehuis
  dinsdag 28 februari 17 /

  Neem een keertje de trap: resultaten Provinciehuis

  Vrijdag 17 februari 2017 deed het provinciehuis voor de 9de keer mee aan de Dikketruiendag. De resultaten lees je verder. 

  Lees meer
 • Provinciehuis: neem een keertje de trap!
  vrijdag 17 februari 17 /

  Provinciehuis: neem een keertje de trap!

  Het Provinciehuis pakt op de dikke truiendag (17/02/2017) uit met de actie "neem een keertje de trap”. De avond voordien plaatsten ze pijltjes op de vloer om het personeel van de prikklok naar de trappen te 'ver'leiden (en niet naar de liften). Daar bovenop werd aan de liften een symbolische versperring aangebracht.

  Lees meer
 • Diest zet haar helden in de bloemetjes
  vrijdag 17 februari 17 /

  Diest zet haar helden in de bloemetjes

  Je moet weten dat de verwarmingsinstallatie in Diest geen gemakkelijk beestje is en daardoor een nauwe opvolging vraagt (manuele bediening op zeker tijdstippen). De collega's die zich hier het voorbije jaar hard voor hebben ingezet, werden op de dikke truiendag in de bloemetjes gezet. Erwin kreeg de wisselbeker* en de collega’s van patrimonium, onthaal en poetsdienst kregen Merci-chocolaatjes om hen te bedanken voor hun inzet! * De wisselbeker - zie foto- staat helemaal in het teken van energie (stekkers, thermostatische kraan, lampen, waterkraan…) en werd speciaal voor ons gemaakt door een kunstenaar van de Kringwinkel in Diest.De wisselbeker roteert tussen collega’s of teams die zich extra inzetten om energie te besparen op het stadhuis.

  Lees meer
 • Leuvense 14-daagse rond verlichting
  vrijdag 10 februari 17 /

  Leuvense 14-daagse rond verlichting

  Naar aanleiding van deze 14daagse pronken er in het stadskantoor permanente stickers rond de lichtschakelaars in de vergaderzalen.  Het energieteam deed nog veel meer, je leest het op hun blog. 

  Lees meer
 • Dagboek van een campagne
  woensdag 25 januari 17 /

  Dagboek van een campagne

  Arbeid & Milieu publiceert komende maanden enkele dagboekfragmenten over Save@work op MVO Vlaanderen. 

  Lees meer
 • Tremelose ambtenaren besparen energie
  woensdag 18 januari 17 /

  Tremelose ambtenaren besparen energie

  Lees het interview met de energieteamleider en schepen van Tremelo, dat verscheen in het AM magazine. 

  Lees meer
 • Tel de lampen
  dinsdag 17 januari 17 /

  Tel de lampen

  Het energieteam van Birkenhead Land Registry (England) realiseert dit jaar een besparing van £450 (ca. €520), simpelweg door een deel van hun lichten niet meer aan te steken. 

  Lees meer
 • Nieuws uit de UK: loont het de moeite?
  donderdag 12 januari 17 /

  Nieuws uit de UK: loont het de moeite?

  Het energieteam van Telford (UK) twijfelt er niet aan: op het einde van de werkdag moeten de computerschermen uit. Maar, ze stelden zich de vraag: is het nuttig om onze collega’s te vragen om ook de schermen uit te schakelen wanneer ze hun bureau voor slechts een paar minuten verlaten?

  Lees meer
 • Workshop toekomstplan (5 locaties)
  woensdag 11 januari 17 /

  Workshop toekomstplan (5 locaties)

  Alle deelnemende gebouwen moeten ten laatste 31 maart 2017 een toekomstplan indienen en komen hiermee in aanmerking voor de prijs 'beste toekomstplan'. Om jullie hierbij te helpen organiseren we een workshop (op vijf locaties).

  Lees meer
 • De Save@work sint
  woensdag 07 december 16 /

  De Save@work sint

  De Save@work-Sint kwam langs in het administratief centrum van Tremelo en gaf alle medewerkers een attentie: de collega's hebben zich eenmaal goed ingezet het voorbije jaar.   Lees hier alle blogitems van Save@work.

  Lees meer
 • Asse prikkelt de collega's met een energiepuzzel
  woensdag 07 december 16 /

  Asse prikkelt de collega's met een energiepuzzel

  In Asse maakte het energieteam een energiepuzzel. De collega's werden per mail uitgenodigd en aangemoedigd: "Test je energiebewustzijn met deze puzzel en win één van de talrijke prijzen zoals een zak van Asse met eerlijke producten."  

  Lees meer
 • Smoothie voor de collega's
  dinsdag 06 december 16 /

  Smoothie voor de collega's

  "In Beersel gingen we aan de slag met een enquête die de collega's in een save@work ideeënbus konden deponeren. De meest voorkomende opmerkingen die we kregen gingen over specifieke lampen die bleven aanstaan en over het gebruik van koelkasten. 

  Lees meer
 • Dag van de zorg
  vrijdag 02 december 16 /

  Dag van de zorg

  Op de Dag van de zorg in het OCMW van Glabbeek, kreeg elke collega een led lamp cadeau. "Op deze manier willen 

  Lees meer
 • Energia megtakaritasi verseny*
  donderdag 17 november 16 /

  Energia megtakaritasi verseny*

  Net als in België organiseerde de Hongaarse partner een tussentijds ontmoetingsmoment om de energieteams nieuwe energie en inspiratie te geven na de zomervakantie. Er was heel wat ruimte om ervaring uit te wisselen, we delen graag enkele verhalen.

  Lees meer
 • Tremelo: wekelijkse pop-up
  dinsdag 15 november 16 /

  Tremelo: wekelijkse pop-up

  Het energieteam van Tremelo stuurt haar kat... Lees hier wat hun kat te maken heeft met de wedstrijd Save@work.

  Lees meer
 • Nieuws uit de UK: Telford Land Registry lanceert een klimaatveranderingsbibliotheek
  vrijdag 21 oktober 16 /

  Nieuws uit de UK: Telford Land Registry lanceert een klimaatveranderingsbibliotheek

  Het energieteam van het Telford Land Registry (UK) gaat helemaal op in de campagne en lanceerde een bibliotheek over klimaatverandering en milieu op hun kantoor. Hier kunnen personeelsleden boeken, en tijdschriften uitlenen. Maar ook voor collega’s die op zoek zijn naar iets meer visueel is er een aanbod: er zijn DVD’s beschikbaar zoals 'The Age of Stupid' en 'An inconvenient truth', twee bekende films die waarschuwen voor het gevaar van de toenemende uitstoot van broeikasgassen.Het energieteam wil hiermee graag hun collega's helpen om het grotere plaatje van het belang van energiebesparing te begrijpen. Met deze actie daagt het energieteam ineens de andere teams uit om de ‘beste campagne’ te worden.

  Lees meer
 • Nieuws uit Italië: Over het ontstaan van het energieteam en het #Alloraspengo* project
  vrijdag 07 oktober 16 /

  Nieuws uit Italië: Over het ontstaan van het energieteam en het #Alloraspengo* project

  Het was op een warme zomermiddag in augustus 2015 dat we een uitnodiging kregen van AESS (de Italiaanse partner) om deel te nemen aan Save@work.De doelstellingen van het project spraken ons onmiddellijk aan, maar er rezen ook heel wat vragen: hoe zullen we onze collega’s kunnen betrekken zonder over te komen als een zaag en hoe voorkomen we in zo’n project argumenten om niet mee te moeten doen? We besloten er voor te gaan en in te zetten op het energieteam: we starten met het informeel polsen bij collega's die al gevoelig zijn voor het thema en trachten hen te overtuigen om mee te stappen in het project.

  Lees meer
 • Mr. Watt
  donderdag 01 september 16 /

  Mr. Watt

  In de gemeente Kampenhout probeert het energieteam hun collega’s en de bezoekers van het gemeentehuis te overtuigen om vol enthousiasme mee te stappen in het Save@Work verhaal. Ze doen dit op verschillende manieren maar merkten op dat vooral een persoonlijke aanpak, rond specifieke voorvallen en gewoonten, het beste werkt. Om die reden werd het alter-ego ‘Mr. Watt’ in het leven geroepen.

  Lees meer
 • ENERGIETEAMS STELLEN ZICH VOOR (3)
  woensdag 31 augustus 16 /

  ENERGIETEAMS STELLEN ZICH VOOR (3)

  In Zemst startte Save@work op 29/02/2016 met een geheimzinninge boodschap van het Energy Hackers collectief. 

  Lees meer
 • Promoten van de trap
  woensdag 31 augustus 16 /

  Promoten van de trap

  Liftarme week op het statdskantoor van Leuven

  Lees meer
 • 11/10/2016: ontmoetingsdag energieteams
  woensdag 31 augustus 16 /

  11/10/2016: ontmoetingsdag energieteams

  Ervaring uitwisselen tussen de energieteams en jullie voeden met nieuwe input: dat staat op het programma van het tussentijds ontmoetingsmoment! Zo raken jullie gewapend voor de tweede helft van de Save@work wedstrijd. Deze voormiddag wordt afgesloten door niemand minder dan Nic Balthazar: televisiemaker, schrijver en klimaatambassadeur.

  Lees meer
 • En, hoe doe je deze lichten uit?
  dinsdag 30 augustus 16 /

  En, hoe doe je deze lichten uit?

  Als je deze lichtschakelaar ziet, snap je dat de collega's niet zo snel het licht uitdoen, ook al is er genoeg licht of gaan ze naar huis. Het labelen van deze complexe lichtschakelaar is dan ook een zeer succsevolle actie van het energieteam van Aarschot, waarmee het licht doven 'eenvoudiger' wordt voor alle collega's. 

  Lees meer
 • Nieuws uit België: EAST in de praktijk
  dinsdag 30 augustus 16 /

  Nieuws uit België: EAST in de praktijk

  Jullie werden al geïnspireerd door de UK, Zweden, Oostenrijk, Letland en Duitsland. In augustus werd onderstaande Belgische info doorgegeven aan de andere Europese deelnemers*.    Gedrag veranderen doe je niet zomaar. Hierover vind je meer info in het strategisch handboek (p. 7). Op het startmoment maakten we kennis met het letterwoord EAST dat stelt dat je het 'juiste' gedrag kan bevorderen door de nodige actie "Eenvoudig, Aantrekkelijk, Sociaal en/of Tijdig" te maken.  We geven jullie enkele voorbeelden van toepassingen van EAST die jullie gebruiken voor Save@work. 

  Lees meer
 • Energieteams stellen zich voor (2)
  woensdag 24 augustus 16 /

  Energieteams stellen zich voor (2)

  Om de campagne op een leuke manier te lanceren en de leden van het energieteam kenbaar te maken, besliste het energieteam van Diest om een filmpje te maken voor op hun intranet. De combinatie van een half uurtje brainstormen, een dik uur filmen en nog eens een uur monteren levert een verbluffend mooi resultaat.

  Lees meer
 • Energiebesparingsfeest van de rechtbank Tempelhof-Kreuzberg (Berlijn)
  woensdag 20 juli 16 /

  Energiebesparingsfeest van de rechtbank Tempelhof-Kreuzberg (Berlijn)

  Op 8 juli 2016 heeft het energieteam van de rechtbank Tempelhof-Kreuzberg het jaarlijkse personeelsfeest omgebouwd tot het festival Energie tanken, zum Energie sparen (Energie opladen, om energie te besparen).

  Lees meer
 • Liedekerke: De fiets .. heeft iets!
  vrijdag 01 juli 16 /

  Liedekerke: De fiets .. heeft iets!

  Het energieteam van het gemeentehuis van Liedekerke zet de zomer in met een actie die verder reikt dan energiebesparing op kantoor.   Lees hieronder hoe ze hierover communiceren in hun intern medium, de "@work".           'De fiets… heeft iets!’ moedigt fietsgebruik tijdens de zomer aan. Gezien deze actie geen rechtstreekse energiebesparing oplevert in het gemeentehuis mogen ALLE personeelsleden deelnemen! Hoera! Kom met de fiets naar het werk, je kan namelijk verschillende prijzen winnen!

  Lees meer
 • Missie- en visiedag OCMW Glabbeek in teken van energie besparen
  donderdag 23 juni 16 /

  Missie- en visiedag OCMW Glabbeek in teken van energie besparen

  Het kantoorgebouw van het OCMW van Glabbeek is één van de deelnemers aan Save@work. Naar aanleiding van hun deelname stond hun missie- en visiedag dit jaar in het teken van energie besparen. Deze dag brengt ieder jaar de raadsleden en alle OCMW-medewerkers samen (13 interne en 39 externe medewerkers), waardoor zo ook de niet-kantoormedewerkers werden geïnformeerd en gesensibiliseerd over het belang van energie besparen.

  Lees meer
 • Nieuws uit Letland: barrières om elektriciteit te besparen op het werk
  donderdag 16 juni 16 /

  Nieuws uit Letland: barrières om elektriciteit te besparen op het werk

  Tijdens de startworkshops in Letland beantwoordden alle deelnemers de vraag ‘wat belet je om elektriciteit te besparen in je gebouw?’. De antwoorden werden verzameld en gegroepeerd (zie tabel).

  Lees meer
 • Gemeentehuis Asse zet de collega's van het gelijkvloers in de bloemetjes
  woensdag 01 juni 16 /

  Gemeentehuis Asse zet de collega's van het gelijkvloers in de bloemetjes

  Het energieteam van het gemeentehuis Asse houdt het energieverbruik van haar collega's in de gaten. Per verdieping controleren ze vier zaken bij afwezigheid:  staat de verwarming/airco af? zijn de ramen en deuren gesloten? zijn de lichten uit? staan de schermen en computers uit? Na drie maanden campagne voeren, maakten ze de eerste resultaten bekend en zetten ze het best scorende verdiep in de bloemetjes.   

  Lees meer
 • Graz (Oostenrijk): Uitzetten van de multifunctionele printer?
  donderdag 19 mei 16 /

  Graz (Oostenrijk): Uitzetten van de multifunctionele printer?

  Al tijdens de eerste workshops in Graz bleek de multifunctionele printer een pijnpunt: de meeste multifunctionele printers blijken dag en nacht aan te staan, ook in het weekend, en dit om maar één reden: de faxberichten moeten kunnen aankomen. Wat kan je doen om dit overmatig energieverbruik van multifunctionele printers te voorkomen?

  Lees meer
 • Nieuws uit Zweden: mythes doorprikt
  vrijdag 29 april 16 /

  Nieuws uit Zweden: mythes doorprikt

  In het zuidoosten van Zweden wordt ook volop energie bespaard en moedigen de energieteams hun collega’s aan hun beste beentje voor te zetten. De grootte van de deelnemende gebouwen varieert in Zweden van kleine kantoren met slechts acht werknemers tot het grootste gebouw met 250 werknemers. We zijn benieuwd: zal het voor de gebouwen met minder werknemers makkelijker zijn om hun collega’s te betrekken en gedragsverandering te realiseren? De competitiegeest is alvast aanwezig.

  Lees meer
 • Meten is weten, ook thuis
  donderdag 21 april 16 /

  Meten is weten, ook thuis

  Onze campagne Save@work focust op energie besparen op kantoor. Maar geef toe, heb je niet stiekem al eens een tip thuis toegepast, omdat je eigenlijk ook graag thuis energie (en geld) wil besparen? Dan hebben we goede nieuws voor jou!

  Lees meer
 • Energieteams stellen zich voor
  woensdag 20 april 16 /

  Energieteams stellen zich voor

  De start van de campagne verliep in de meeste gebouwen met een startmoment of een andere manier waarop het energieteam zich aan hun collega's voorstellen. 

  Lees meer
 • Nieuws uit het Verenigd Koninkrijk: de kracht van chocolade
  dinsdag 12 april 16 /

  Nieuws uit het Verenigd Koninkrijk: de kracht van chocolade

  Ook in de acht andere landen is de campagne op 01/03/2016 gestart. Net als bij ons, was de startworkshop een eerste moment waar het energieteam samen tot creatieve ideeën kwam. In het Verenigd Koninkrijk is, net als bij sommige van onze Belgische deelnemers, de competitiegeest groot.

  Lees meer
 • Energiebespaartips
  dinsdag 12 april 16 /

  Energiebespaartips

  Hier vind je de linken naar alle energiebespaartips verschenen tijdens de wedstrijd Save@work. 

  Lees meer
 • Foto's van het startevenement
  vrijdag 04 maart 16 /

  Foto's van het startevenement

  Bekijk alle foto's in dit Flickr album. 

  Lees meer
 • Campagnemateriaal Save@work
  dinsdag 01 maart 16 /

  Campagnemateriaal Save@work

  Tijdens de campagne kregen de energieteams volgende zaken ter beschikking: 

  Lees meer
 • Verslag van het startevenement
  maandag 29 februari 16 /

  Verslag van het startevenement

  Op 25 februari 2016 namen ruim 50 van de 120 energieteamleden deel aan het startevenement van Save@work. Ze ontvingen er hun starterkit én haalden inspiratie uit de toelichting van gedragskundige Fran Bambust. Haar boodschap: gedrag is het resultaat van fast thinking, dat wat je doet zonder er bij na te denken.

  Lees meer
 • Save@work van start
  donderdag 25 februari 16 /

  Save@work van start

  Op 1 maart start in 9 Europese landen de wedstrijd Save@work. 21 gebouwen van 18 Vlaams-Brabantse gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant zelf vertegenwoordigen België in dit Europese project om energie te besparen. De deelnemende gemeenten zijn Aarschot, Asse, Beersel, Boutersem, Diest, Glabbeek, Haacht, Halle, Kampenhout, Keerbergen Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Opwijk, Tremelo, Vilvoorde, Zemst. Het project wordt in België gecoördineerd door Arbeid & Milieu vzw. Op 25 februari is het startmoment voor de Belgische deelnemers in het Provinciehuis van Leuven.

  Lees meer
 • Startevenement Save@work
  woensdag 27 januari 16 /

  Startevenement Save@work

  180 kantoorgebouwen in 9 Europese landen gaan de strijd aan om op één jaar tijd hun energiegebruik te verlagen. Ze doen dit puur op gedragsverandering. 21 gebouwen in de provincie Vlaams-Brabant doen mee! Ben jij één van de 18 deelnemende gemeenten? Geef dan mee de aftrap voor Save@work op 25 februari tijdens het startevenement van Save@work.

  Lees meer
 • 18% energiebesparing
  dinsdag 20 oktober 15 /

  18% energiebesparing

  Dat energiebesparing een belangrijk onderdeel is van een efficiënt klimaatbeleid bewijzen niet alleen de onderzoeken, maar ook resultaten van verschillende gelijkaardige energiebesaparingsprojecten.  Een goed voorbeeld is de campagne Optimising Power @ Work (OP@W, Ierland), waarbij in totaal 270 openbare gebouwen inzetten op energie besparen op het werk via gedragsveranderingen. 

  Lees meer
 • Deelnemers voor België bekend
  maandag 12 oktober 15 /

  Deelnemers voor België bekend

  Arbeid & Milieu nodigde in het voorjaar 2015 de lokale besturen in de provincie Vlaams-Brabant uit om deel te nemen aan Save@work. Concreet wil het project overheidsdiensten helpen om energie te besparen in hun eigen gebouwen, en in hoofdzaak door in te spelen op het gedrag van de werknemers, om zo de voorbeeldfunctie op het vlak van energie-efficiëntie ten volle te kunnen spelen. Dit project past binnen de doelstelling van de provincie om samen met de steden en gemeenten te streven naar klimaatneutraliteit. Ondertussen zijn de deelnemers bekend, zij maken hun klaar om er een succes van te maken. 

  Lees meer
 • Save@work krijgt EU subsidies
  donderdag 30 juli 15 /

  Save@work krijgt EU subsidies

  Vanuit Europa bestaat er sinds 2014 een kaderprogramma (Horizon 2020) waarin budget wordt vrijgemaakt om de overgang naar een betrouwbare, duurzame en concurrerende energie-systeem in de EU te ondersteunen. Ook initiatieven voor energiebesparing vallen hier onder. Energiebesparing staat hoog op de agenda van alle overheden. Ook meer en meer lokale overheden engageren zich om in het kader van CO2-reductie in te zetten op energiebesparing. Dankzij Save@work

  Lees meer
Afdrukken
icon

Deze website maakt gebruik van cookies en gelijkaardige technologieën.

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord