Welkom bij Save@work - een campagne voor energiebesparing in overheidskantoren

Omwille van de positieve resultaten van het Europees project Save@work presenteert Arbeid & Milieu het traject Samen energie winnen. Wil je samen met je collega's energiebesparing in je kantoorgebouw realiseren? Arbeid & Milieu helpt jou en het energieteam om een campagne uit te werken.
Zet in op gedragsverandering en voer laagdrempelige, structurele maatregelen door.

Aanpak

De motor van de campagne is het energieteam, bestaande uit een aantal medewerkers uit diverse afdelingen / diensten. Arbeid & Milieu ondersteunt en begeleidt het energieteam met diverse tools om via gedragsverandering samen energie te besparen.

Voor wie?

Werkgevers én werknemers die samen energie willen besparen. Voor een succesvol project is de medewerking van beide partijen noodzakelijk.
Om resultaten zichtbaar te kunnen maken is toegang tot de energiegegevens van het gebouw vereist.

Doe mee

Wil je aan de slag in jouw organisatie of bedrijf? Noteer dan hier vrijblijvend jouw gegevens, Arbeid & Milieu zal je contacteren om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten?

Download de flyer Samen energie winnen.
Contacteer Emma Denorme (emma.denorme@a-m.be of 02 325 35 01) voor meer info.
Word lid van onze van onze facebookgroep

Meer info

Ervaring Save@work

Samen energie winnen is een verder zetting van het succesvolle project Save@work. Een jaar lang begeleidde Arbeid & Milieu hiervoor energieteams in 21 kantoorgebouwen in Vlaams-Brabant om energie te besparen. Lees meer in dit artikel en neem een kijkje op de blog van Save@work.

Resultaten Save@work

Met het succesvolle project Save@work bespaarden 19 gebouwen samen 776 000 kWh, een besparing van 7%. Hiermee werd tevens meer dan € 125 000 bespaard! Het gemeentehuis van Zemst realiseerde de grootste besparing: met een reductie van 25% werden ze niet alleen de Vlaamse, maar ook de Europese winnaar.

Waarom samen energie winnen?

Gebouwen zijn energievreters: in Europa zijn ze verantwoordelijk voor 40% van het totale energieverbruik. Voor veel organisaties is het de op een na grootste uitgavenpost, na de loonkost. Energiebesparing resulteert niet alleen in een kostenbesparing, maar is ook een belangrijk onderdeel van een succesvol klimaatbeleid. Onderzoek en praktijkvoorbeelden tonen dat tussen de 5 en 20% energie kan worden bespaard via gedragsverandering van werknemers in combinatie met kleine, structurele energiebesparende maatregelen. Naast noodzakelijke technologische innovatie en procesoptimalisatie mag dus de rol van medewerkers in het terugdringen van energieverbruik niet worden onderschat.

Positieve resultaten

Met Samen Energie Winnen worden economische, ecologische én sociale winsten geboekt. Het samen energie besparen resulteert in een blijvende kostenbesparing, draagt bij aan het verwezenlijken van klimaatdoelstellingen en stimuleert werknemers om ook thuis aan de slag te gaan. Daarnaast draagt de campagne, door haar dienstoverschrijdende werking, bij aan een positieve werksfeer. Doordat iedereen vanuit zijn of haar functie relevante kennis en ervaring inbrengt, verhoogt de betrokkenheid van de werknemers en het nodige draagvlak voor een intern duurzaamheidsbeleid.

Deze website maakt gebruik van cookies en gelijkaardige technologieën.

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord