Welkom bij Save@work - een campagne voor energiebesparing in overheidskantoren

Verslag van het startevenement

Op 25 februari 2016 namen ruim 50 van de 120 energieteamleden deel aan het startevenement van Save@work. Ze ontvingen er hun starterkit én haalden inspiratie uit de toelichting van gedragskundige Fran Bambust. Haar boodschap: gedrag is het resultaat van fast thinking, dat wat je doet zonder er bij na te denken.

Zorg daarom dat wat je vraagt Eenvoudig is. Voorkom bijvoorbeeld dat mensen ingewikkelde handleidingen moeten gaan lezen voordat ze hun gedrag kunnen aanpassen. Help ze op weg door bijvoorbeeld te zorgen dat de werknemers en bezoekers in één oogopslag zien waar en hoe ze lichten aan en uit kunnen doen.
Maak het energiebesparenook Aantrekkelijk en hou daarbij rekening met de diversiteit van je doelgroep. Zo vindt niet iedereen 20°C een aangename werktemperatuur. Maar in plaats van tot één temperatuur voor iedereen te komen, zou je ook in verschillende ruimtes andere temperaturen kunnen aanhouden. Mensen met dezelfde temperatuurvoorkeur kunnen dan in dezelfde ruimte gaan werken. Zo blijft het voor iedereen leuk! Maak je acties Sociaal. Zeg niet wát anderen moeten doen, maar doe het mét hen. En laat je collega’s meedenken, bijvoorbeeld door ook aan hen zelf te vragen welke energie-slurpers ze in het gebouw kunnen vinden.Ten slotte, maak je acties Tijdig: op de juiste plaat én het juiste moment. Een affiche ‘neem vandaag eens de trap’ hang je beter naast de lift dan bijvoorbeeld in de kantine of op het toilet.

Ze de eerste letters van Eenvoudig, Aantrekkelijk, Sociaal en Tijdig achter elkaar en je krijgt het woord EAST. Onthoud dit letterwoord en pas het toe als je wil inzetten op gedragsverandering. Met deze boodschap gaan de 21 energieteams het komend jaar de uitdaging aan om samen met hun collega´s energie te winnen!

Deze website maakt gebruik van cookies en gelijkaardige technologie├źn.

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord